In de openbare ruimte is er altijd een balans tussen controle en vrijheid. Dit balans moet ook worden bewaard bij het gebruik van AI en met name ‘computer vision’, dat meestal wordt gebruikt voor bewaking en ‘crowd control’. We kunnen dezelfde technologieën op een creatieve manier inzetten en ermee ontwerpen voor vrijheid. Samen met activistische groep A Foras wordt de impact van de beperking van bewegingsvrijheid onderzocht, maar ook de symbolen van vrijheid. In de installatie heeft je aanwezigheid en beweging een impact. Net zoals de symbolen van vrijheid: de natuur, de zee, vissen en vogels zich in eenheid bewegen, kunnen wij als mensen ook ons in eenheid en vrijheid bewegen.



Er waren twee exposities, een in Espronceda in Barcelona en de finale in MEET in Milaan. Daarin toonden de vier kunstenaars hun werken aan het publiek.
Het project begon met de volgende vraag: hoe wordt onze bewegingsvrijheid aangetast, en welke rol speelt AI hierin? Een bezoek aan Cagliari was gepland om de activisten te ontmoeten, hier zie je een video van mijn verblijf:
Activistengroep A Foras, die tegen de militaire bezetting op Sardinië zijn, hebben het gevoel dat hun bewegingsvrijheid wordt beperkt, zowel letterlijk als figuurlijk. De technologie van de militairen wordt gebruikt voor controle en tijdens de protesten van de activisten worden ze gefilmd en later door de technologie geïdentificeerd.
‘Object/person Recognition’ en ‘Video Motion Analysis’ zijn ‘computer vision’ technieken voor het identificeren van objecten en mensen in video’s en afbeeldingen. Met deze algoritmen zijn de video’s van A Foras protestmarsen en natuurlijk flocking gedrag geanalyseerd en omgezet in een flocking algoritme.
We kunnen besluiten dat we technologie gaan gebruiken om vrijheid te vergroten. De weg vooruit is vrede en eenheid; samen creëren we vanuit de waarden die wij belangrijk vinden.