HEARTSYNC in Effenaar

Een interactieve installatie die realtime hartslaggegevens gebruikt in een live sessie met een groep om onderlinge synchronisatie aan te moedigen.

Ga zitten en plaats de hartslagsensor op je oorlel, de lichten dimmen en je ziet je hartslag om je heen geprojecteerd. Je wordt begeleid in een ademhalingspatroon, na een tijdje word je rustiger en merk je het huidige moment op. De individuele hartslagen smelten samen, het de visualisatie begint de synchronisatiedata van de groep weer te geven. Hoe meer de groep gesynchroniseerd is, hoe complexer de beelden worden. Net zoals het leven door evolutie steeds complexer wordt, totdat we ons verenigen in één licht.

Visualisatie
De visuals zijn samen met Mark gemaakt en waren geïnspireerd op cymatische patronen in water. Cymatica is de studie van geluid en trillingen die zichtbaar worden gemaakt, meestal op het oppervlak van een plaat (bijvoorbeeld de Chladniplaat). Jaren geleden vond ik het werk van fotograaf Alexander Lauterwasser die zich op zijn beurt liet inspireren door Ernst Chladni. Vooral het onderstaande beeld fascineerde mij mateloos, het lijkt op het patroon van een zonnebloem.

Copyright Alexander Lauterwasser

Ook het interferentiepatroon dat ontstaat wanneer golven elkaar ontmoeten. Fotografe Berenice Abbott fotografeert dit fenomeen in water.

Copyright Berenice Abbott

Hartsynchronisatie
Ons hartritme is continu, de tijdsintervallen tussen hartslagen veranderen voortdurend. We noemen dit hartritmevariabiliteit (HRV). Je hartslag is gevoelig voor emotionele veranderingen, je kunt dus aan je hartritme je psychologische toestand aflezen.

Onderzoek naar hartsynchronisatie en groepscoherentie door het HeartMath Instituut.

Creatieve programmering door Mark van de Korput

Grote dank aan de EffenaarJulika Marijn (voice-over), Alex Surugiu en Martijn Disbergen voor het filmen.

Visualisaties en interactie gemaakt in Touchdesigner
Sensor data mogelijk gemaakt met Arduino

Bekijk ook: HEARTSYNC in Carré & HEARTSYNC v.1

Interactive installation HEARTSYNC exposition in music venue Effenaar