Nino Basilashvili

English    Nederlands

Nino Basilashvili maakt kunst op het grensvlak van wetenschap, spiritualiteit, technologie en natuur. Haar persoonlijke zoektocht naar een diepere verbinding hebben haar geleid naar het ontwerpen van Interactieve Installatiekunst en Nieuwe Mediakunst. Ze hoopt dat haar rol als een kunstenares er een is die het leven van mensen verbetert.

Mijn visie is er een van een verbonden samenleving die zich richt op zijn overeenkomsten in plaats van zijn verschillen.


Moving Forward

The Heatmap

Een interactieve installatie over AI in de openbare ruimte. Als jij weet wat AI van jou weet, verandert dan jouw gedrag? Première DDW21 (Dutch Design Week) op Plug-in-City.

In het digitale tijdperk zien we een verschuiving van schermen naar onze directe omgeving. AI meet en voorspelt ons gedrag nu al, wat als dit ook steeds meer in de openbare ruimte gaat gebeuren? In Moving Forward gaan deelnemers dit ervaren, maar wat vinden ze hier eigenlijk van?

Je bent voorspelbaar zolang je niet bewust bent.

Stap in de ruimte, je beweging wordt gedetecteerd en gemeten door een AI. Hoe meer data de AI opdoet van jou en andere deelnemers, hoe beter de AI kan voorspellen wat je volgende stap is. Maar als jij hiervan bewust bent, zet je dan een andere stap?

Lees meer


DRIFT in Carré (Heartsync)

In samenwerking met Studio DRIFT & Koninklijk Theater Carré Amsterdam.

DRIFT keert terug naar Carré voor een unieke tour waarbij bezoekers door het publiek en backstage van Carré wandelen. 17-22 juni

Als onderdeel van de tour zal realtime interactieve installatie Heartsync de groep helpen synchroniseren, zodat ze hun ego kunnen loslaten en in het moment kunnen zijn en alles ten volle kunnen ervaren.

Sluit je ogen, je hartslag wordt gemeten en je begint als groep in hetzelfde ritme te ademen. Laten we samen ervaren hoe het eruit ziet en voelt om te synchroniseren…


Wist je dat het reguleren van je eigen hartcoherentie kan leiden tot meer samenhang in een groep? Onderzoek naar hartsynchronisatie en groepscoherentie door: HeartMath Institute. Wist je dat je adem je gemoedstoestand kan veranderen? Onderzoek naar het effect van ademhalingstechnieken door: The Art of Living Foundation.

Lees meer


Heartsync

Wanneer we ons de toekomst van technologie voorstellen, denken we meestal in termen van hard, koud, mechanisch en eenzaam. Onze associaties met technologie zijn niet altijd de beste, we zijn soms zelfs bang voor de rol die technologie in de toekomst gaat spelen.  

Welke rol gaat technologie spelen in de toekomst?
Kunnen wij onze menselijkheid versterken met behulp van technologie?

In Veld van Verbinding wordt er gezocht naar een diepere verbinding tussen mensen. Daarnaast wordt de mogelijkheid tot synchronisatie wordt onderzocht. De innerlijke gevoelens en de natuurlijke ritmes van het lichaam worden zichtbaar en zelfs voelbaar gemaakt. 

Lees meer


Mind x Breath

Een interactieve installatie in opdracht van The Art of Living Foundation geëxposeerd op het jaarlijkse Happinez Festival (van het Happinez Magazine).

The Art of Living Foundation is een non-profit organisatie die ademhalings- en meditatiecursussen geeft. Ze staan bekend om hun unieke ademhalingstechniek de S.K.Y breath (Sudarshan Kriya).

Je gemoedstoestand heeft een groot effect op je ademhaling, maar wist je dat het andersom ook zo werkt? 

Wanneer je ademhaling verandert, verandert je gemoedstoestand. Met deze live en ‘real-time’ data-installatie laten kunstenaars Nino Gontcharova en Mitchell van Dis dit verband direct zien.

Lees meer


Field of Connection

Nino Basilashvili Field of Connection project - Interactive Biofeedback art installation

Ontwikkeld tijdens de Summer Sessions residentie van de V2_ (Rotterdam). 

Het is nu duidelijker dan ooit geworden dat wij als mensen met elkaar verweven zijn. Wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, heeft effect op ons hier en nu. Wij geven de wereld om ons heen vorm met onze aanwezigheid, en of wij er nou bewust van zijn of niet, we hebben altijd een impact op anderen.

Field of Connection maakt gebruik van het natuurlijke fenomeen van het interferentie patroon (wave interference) als symbool voor een intermenselijke verbinding. 

“Je hebt altijd een impact om je omgeving en de mensen om je heen, hoe wil jij dat jouw impact eruit ziet?”

Lees meer


VPRO Tegenlicht -Toekomstpioniers

Wie heeft het beste idee voor intimiteit in tijden van tech? De winnaar van VPRO Tegenlicht’s pioniersverkiezing ‘Touching Technology’ is bekend. Na een spannende strijd tussen vier finalisten in Pakhuis de Zwijger, werd een van hen de Tegenlicht-pionier van 2020.

Lees verder op vpro.nl