Nino Basilashvili

English    Nederlands

Nino Basilashvili creëert interactieve installaties waarmee ze mensen de mogelijkheid biedt een diep gevoel van verbondenheid te ervaren. Haar installaties nemen de vorm aan van performances waarin collectiviteit en nieuwe media een essentiële rol spelen.

Voor Nino is de zoektocht naar verbinding een rode draad in haar leven en de reden voor het ontwikkelen van nieuw werk. Op driejarige leeftijd vluchtte ze met haar ouders vanuit Georgië naar Nederland. Deze ontworteling resulteerde in een zoektocht en bracht haar later het besef dat een gevoel van verbondenheid altijd verbonden is met jezelf en de natuurlijke omgeving.

Ze maakt vaak gebruik van biofeedback in haar installaties. Biofeedback is het bewust worden en manipuleren van fysiologische functies van het lichaam met behulp van elektronische of andere instrumenten. Bijvoorbeeld in installatie HEARTSYNC die te zien was tijdens de tour van Studio DRIFT in Amsterdam Carré en later in Poppodium De Effenaar maakt gebruik van hartslagdata om hartslagsynchronisatie in een groep te meten en te stimuleren.

Mijn visie is van een verbonden samenleving die zich richt op zijn overeenkomsten in plaats van zijn verschillen.

A picture of Nino Basilashvili.

Onlangs

Interview
Mariska Kret
Video @Leiden

Mariska wordt geïnterviewd over haar onderzoek over fysiologische synchronisatie
Meer over haar onderzoek

FotosyntheseMaand van de Geschiedenis @Breda

Kunst, live muziek en verbinding
Meer info

HEARTSYNCDutch Design Week @Eindhoven

Ervaar HEARTSYNC in het Philips Museum
Meer info

Heartsync x Sonic DrivingBright Festival @Florence,Italy

Samenwerking met Laura Papke
Meer info

NNN article Next Society

(Only EN) “To Basilashvili, the synchronization of our heartbeats stands as a symbol of deep human connection. Raised by parents who fled from the Soviet Union to the Netherlands, the artist questioned home and belonging from a young age.”

Fotosynthese tijdens de Maanda van de Geschiedenis Breda

Fotosynthese – Maand van de Geschiedenis

(Only NL) “Voor ‘Fotosynthese’ koppelen we kunstenaars Mandy den Elzen en Nino Basilashvili aan componist Nuno Silva en muzikanten Andrej van Braker (Cello), Anneke Attema (contrabas) en Claire Adams (zang/viool). Als hommage aan de Bredase plantkundige Dr. Jan Ingenhousz.”

BN DeStem Cultuurnacht Dongen artikel

BN DeStem artikel – Cultuurnacht Dongen

(Only NL) “In de donkere grote zaal zitten mensen in een kring. Ze dragen een hartslagmeterclip in hun oor. Software vertaalt het tikken in beelden, die voor hen op de vloer worden geprojecteerd. Het zijn cirkels, bij elke slag dijen die even uit. Alsof er een steentje in het water is gegooid. Al die hartslagen worden uiteindelijk met elkaar verbonden…”

HEARTSYNC in de Effenaar

Interactive installation HEARTSYNC exposition in music venue Effenaar

HEARTSYNC in de grote zaal van Poppodium Effenaar. Een live sessie waarbij de real-time hartslaggegevens van de deelnemers worden gevisualiseerd.

Wanneer we verbinding ervaren, reageert onze fysiologie met synchronisatie. We zijn ons meestal niet bewust van dit fenomeen. Door het te stimuleren, realiseren we onze diepere verbondenheid en openen zich nieuwe mogelijkheden. Stel je een samenleving voor die dit kan benutten!

Lees meer


AI4FUTURE

AI$FUTURE at MEET Milan

Tijdens het AI4FUTURE residency project kreeg Moving Forward een nieuwe iteratie. Er ontstond een interactief digitaal kunstwerk over de balans tussen vrijheid en controle in de openbare ruimte.

AI4Future is een project van Creative Europe waarbij drie verschillende Europese landen betrokken zijn: Italië, Spanje en Nederland. Het heeft tot doel het begrip en de verspreiding van AI-gerelateerde technologieën te verbeteren voor de actieve en creatieve deelname van jonge activisten aan de Europese culturele scène, zodat zij kunnen samenwerken met kunstenaars om gezamenlijk een nieuw stedelijk gemeenschapsbewustzijn te creëren.

4 kunstenaars werden geselecteerd:
Bernat Cuní @Esprocenda/Lemongrass, Barcelona
Categorie: AI, virtuele werelden en digitale barrières
Luca Pozzi @MEET, Milaan
Categorie: AI, platform urbanisme en sociale mobiliteit
Chunju Yu @V2_ Lab voor de Instabiele Media, Rotterdam
Categorie: AI en genderongelijkheid
Nino Basilashvili @Sardegna Teatro, Sardinië
Categorie: AI en mobilisatie van gemeenschappen in de openbare ruimte

Lees meer


Logo Mestmag

Mestmag artikel: interactief mediakunstenaar Nino

(Only NL) “Ze is geen autonoom beeldend kunstenaar, maar ook geen toegepast ontwerper. Het werk dat Nino Basilashvili maakt, zit eigenlijk net tussen deze disciplines in…”

Fotosynthese in Ingenhousz (NL)

(Only NL) Een optreden met live muziek gecomponeerd door Nuno Silva, geconserveerde flora door Mandy van Elzen en interactieve installatie: Heartsync.

NFT Mind x Breath at Rarible

I made my first NFT on Rarible

https://rarible.com/ninoo/sale

DRIFT in Carré (Heartsync)

In samenwerking met Studio DRIFT & Koninklijk Theater Carré Amsterdam.

DRIFT keert terug naar Carré voor een unieke tour waarbij bezoekers door het publiek en backstage van Carré wandelen. Als onderdeel van de tour zal realtime interactieve installatie Heartsync de groep helpen synchroniseren, zodat ze hun ego kunnen loslaten en in het moment kunnen zijn en alles ten volle kunnen ervaren.

Sluit je ogen, je hartslag wordt gemeten en je begint als groep in hetzelfde ritme te ademen. Laten we samen ervaren hoe het eruit ziet en voelt om te synchroniseren…


Wist je dat het reguleren van je eigen hartcoherentie kan leiden tot meer samenhang in een groep? Onderzoek naar hartsynchronisatie en groepscoherentie door: HeartMath Institute. Wist je dat je adem je gemoedstoestand kan veranderen? Onderzoek naar het effect van ademhalingstechnieken door: The Art of Living Foundation.

Lees meer


Mind x Breath

Een interactieve installatie in opdracht van The Art of Living Foundation geëxposeerd op het jaarlijkse Happinez Festival (van het Happinez Magazine).

The Art of Living Foundation is een non-profit organisatie die ademhalings- en meditatiecursussen geeft. Ze staan bekend om hun unieke ademhalingstechniek, de S.K.Y breath (Sudarshan Kriya).

Je gemoedstoestand heeft een groot effect op je ademhaling, maar wist je dat het andersom ook zo werkt? 

Wanneer je ademhaling verandert, verandert je gemoedstoestand. Met deze live en ‘real-time’ data-installatie laten kunstenaars Nino Gontcharova en Mitchell van Dis dit verband direct zien.

Lees meer


Moving Forward

An interactive installation about AI in the public space. If you know what AI knows about you, will your behavior change? The more data the AI ​​collects from you and the other participants, the better it ​​can predict your next step.

Field of Connection

It has now become more evident than ever that we as humans are intertwined. What is happening on the other side of the world has an effect on us, here and now. This effect is explored in an interactive projection which uses the symbol of the interference pattern.

VPRO Tegenlicht Pioniersfinale

(Only NL) Nino Basilashvili is één van de 4 finalisten van de VPRO Tegenlicht Pionierswedstrijd genaamd Touching Technology. Koert van Mensvoort en Lonneke Gordijn maken de winnaars bekend.