English Nederlands
Nino Basilashvili maakt interactieve installaties waarmee zij mensen een diep gevoel van connectie laat ervaren. Haar installaties hebben de vorm van performances waarbij gezamenlijkheid en nieuwe media een essentiële rol spelen.
Voor Nino is het zoeken naar verbinding een rode draad in haar leven en aanleiding voor steeds weer nieuw werk. Op driejarige leeftijd vluchtte zij met haar ouders vanuit Georgië naar Nederland. Een ontworteling die een zoektocht tot gevolg had en haar later het besef bracht dat een gevoel van verbondenheid altijd samenhangt met verbinding met jezelf en de natuur om je heen.
Mijn visie is van een verbonden samenleving die zich richt op zijn overeenkomsten in plaats van zijn verschillen.
(Only NL) “Ze is geen autonoom beeldend kunstenaar, maar ook geen toegepast ontwerper. Het werk dat Nino Basilashvili maakt, zit eigenlijk net tussen deze disciplines in…”
(Only NL) Een optreden met live muziek gecomponeerd door Nuno Silva, geconserveerde flora door Mandy van Elzen en interactieve installatie: Heartsync.
https://rarible.com/ninoo/sale
HEARTSYNC in de Effenaar

HEARTSYNC in de grote zaal van Poppodium Effenaar. Een live sessie waarbij de real-time hartslaggegevens van de deelnemers worden gevisualiseerd.
Wanneer we verbinding ervaren, reageert onze fysiologie met synchronisatie. We zijn ons meestal niet bewust van dit fenomeen. Door het te stimuleren, realiseren we onze diepere verbondenheid en openen zich nieuwe mogelijkheden. Stel je een samenleving voor die dit kan benutten!
Maakt gebruik van: Hartslagvariabiliteit (HRV). Een belangrijk aspect van groepscoherentie is de mate van fysiologische synchronisatie; individuele en collectieve HRV-coherentie verhoogt de groepscoherentie.
AI4FUTURE

Tijdens het AI4FUTURE residency project kreeg Moving Forward een nieuwe iteratie. Er ontstond een interactief digitaal kunstwerk over de balans tussen vrijheid en controle in de openbare ruimte.
AI4Future is een project van Creative Europe waarbij drie verschillende Europese landen betrokken zijn: Italië, Spanje en Nederland. Het heeft tot doel het begrip en de verspreiding van AI-gerelateerde technologieën te verbeteren voor de actieve en creatieve deelname van jonge activisten aan de Europese culturele scène, zodat zij kunnen samenwerken met kunstenaars om gezamenlijk een nieuw stedelijk gemeenschapsbewustzijn te creëren.
4 kunstenaars werden geselecteerd:
Bernat Cuní @Esprocenda/Lemongrass, Barcelona
Categorie: AI, virtuele werelden en digitale barrières
Luca Pozzi @MEET, Milaan
Categorie: AI, platform urbanisme en sociale mobiliteit
Chunju Yu @V2_ Lab voor de Instabiele Media, Rotterdam
Categorie: AI en genderongelijkheid
Nino Basilashvili @Sardegna Teatro, Sardinië
Categorie: AI en mobilisatie van gemeenschappen in de openbare ruimte
Moving Forward

Een interactieve installatie over AI in de openbare ruimte. Als jij weet wat AI van jou weet, verandert dan jouw gedrag? Première DDW21 (Dutch Design Week) op Plug-in-City.
In het digitale tijdperk zien we een verschuiving van schermen naar onze directe omgeving. AI meet en voorspelt ons gedrag nu al, wat als dit ook steeds meer in de openbare ruimte gaat gebeuren? In Moving Forward gaan deelnemers dit ervaren, maar wat vinden ze hier eigenlijk van?
Je bent voorspelbaar zolang je niet bewust bent.
Stap in de ruimte, je beweging wordt gedetecteerd en gemeten door een AI. Hoe meer data de AI opdoet van jou en andere deelnemers, hoe beter de AI kan voorspellen wat je volgende stap is. Maar als jij hiervan bewust bent, zet je dan een andere stap?
DRIFT in Carré (Heartsync)

In samenwerking met Studio DRIFT & Koninklijk Theater Carré Amsterdam.
DRIFT keert terug naar Carré voor een unieke tour waarbij bezoekers door het publiek en backstage van Carré wandelen. 17-22 juni
Als onderdeel van de tour zal realtime interactieve installatie Heartsync de groep helpen synchroniseren, zodat ze hun ego kunnen loslaten en in het moment kunnen zijn en alles ten volle kunnen ervaren.
Sluit je ogen, je hartslag wordt gemeten en je begint als groep in hetzelfde ritme te ademen. Laten we samen ervaren hoe het eruit ziet en voelt om te synchroniseren…
Wist je dat het reguleren van je eigen hartcoherentie kan leiden tot meer samenhang in een groep? Onderzoek naar hartsynchronisatie en groepscoherentie door: HeartMath Institute. Wist je dat je adem je gemoedstoestand kan veranderen? Onderzoek naar het effect van ademhalingstechnieken door: The Art of Living Foundation.
Heartsync

Wanneer we ons de toekomst van technologie voorstellen, denken we meestal in termen van hard, koud, mechanisch en eenzaam. Onze associaties met technologie zijn niet altijd de beste, we zijn soms zelfs bang voor de rol die technologie in de toekomst gaat spelen.
Welke rol gaat technologie spelen in de toekomst?
Kunnen wij onze menselijkheid versterken met behulp van technologie?
In Veld van Verbinding wordt er gezocht naar een diepere verbinding tussen mensen. Daarnaast wordt de mogelijkheid tot synchronisatie wordt onderzocht. De innerlijke gevoelens en de natuurlijke ritmes van het lichaam worden zichtbaar en zelfs voelbaar gemaakt.
Mind x Breath

Een interactieve installatie in opdracht van The Art of Living Foundation geëxposeerd op het jaarlijkse Happinez Festival (van het Happinez Magazine).
The Art of Living Foundation is een non-profit organisatie die ademhalings- en meditatiecursussen geeft. Ze staan bekend om hun unieke ademhalingstechniek de S.K.Y breath (Sudarshan Kriya).
Je gemoedstoestand heeft een groot effect op je ademhaling, maar wist je dat het andersom ook zo werkt?
Wanneer je ademhaling verandert, verandert je gemoedstoestand. Met deze live en ‘real-time’ data-installatie laten kunstenaars Nino Gontcharova en Mitchell van Dis dit verband direct zien.
Field of Connection

Ontwikkeld tijdens de Summer Sessions residentie van de V2_ (Rotterdam).
Het is nu duidelijker dan ooit geworden dat wij als mensen met elkaar verweven zijn. Wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, heeft effect op ons hier en nu. Wij geven de wereld om ons heen vorm met onze aanwezigheid, en of wij er nou bewust van zijn of niet, we hebben altijd een impact op anderen.
Field of Connection maakt gebruik van het natuurlijke fenomeen van het interferentie patroon (wave interference) als symbool voor een intermenselijke verbinding.
“Je hebt altijd een impact om je omgeving en de mensen om je heen, hoe wil jij dat jouw impact eruit ziet?”
VPRO Tegenlicht -Toekomstpioniers
Wie heeft het beste idee voor intimiteit in tijden van tech? De winnaar van VPRO Tegenlicht’s pioniersverkiezing ‘Touching Technology’ is bekend. Na een spannende strijd tussen vier finalisten in Pakhuis de Zwijger, werd een van hen de Tegenlicht-pionier van 2020.